Pagina se incarca...va rugam sa asteptati.

Blog de contabilitate

Va punem la dispozitie informatii, materiale si noutati din domeniul contabilitatii
November 28, 2018

Un raport fiscal are rolul de a prezenta evidenta intrarilor si iesirilor care au loc intr-o anumita perioada de timp in cadrul unei societati comerciale. Raportul fiscal poate fi de trei tipuri – zilnic, lunar si anual, si se emite pe baza informatiilor introduse in casa de marcat.

Obligatia societatii comerciale este aceea de a pastra aceste rapoarte in baza contabila. De aceea este indicat ca orice firma sa lucreze cu un contabil sau cu o firma de contabilitate care sa asigure pastrarea si organizarea acestor informatii.

Contabilitatea firmelor privind raportul fiscal

Raportul fiscal zilnic

Raportul fiscal zilnic, denumit si raportul fiscal de inchidere zilnica sau raportul Z reprezinta un document care inregistreaza informatii privind venitul, numarul clientilor, suma vanzarilor etc. din ziua respectiva.

Emiterea raportului Z la finalul unei zile are caracter unic si obligatoriu. Acesta inregistreaza si pastreaza intr-o memorie fiscala informatii sintetizate care ajuta pe termen lung.

Principalele date care se inscriu pe raportul fiscal zilnic sunt urmatoarele:

  • Antetul unui bon fiscal
  • Numarul de ordine specific raportului fiscal zilnic – acesta va fi intotdeauna unul crescator, fiind inregistrat in contorul Z
  • Informatii privind la ce ora, zi, luna si an a fost emis raportul Z
  • Numarul de bonuri fiscale emise in ziua respectiva
  • Seria fiscala specifica aparatului fiscal
  • Valoarea totala a operatiunilor din ziua respectiva si totalul TVA-ului
  • Valoarea totala a operatiunilor din ziua respectiva TVA-ul defalcat pe cote ale acestuia, indicand nivelul de cota
  • Valoarea totala a operatiunilor din ziua respectiva scutite de TVA

Discutii privind raportul pot fi citite pe forumul Avocatnet.

Trebuie retinut faptul ca raportul fiscal zilnic denumit si raportul Z este obligatoriu sa fie arhivat si pastrat pe o perioada de 5 ani.

Raportul lunar

Raportul lunar este cunoscut si sub numele de Sumar si reprezinta un tip de raport nefiscal. Rolul acestui raport este acela de a ajuta in procesul de verificare a informatiilor inscrise in evidenta contabila a societatii comerciale. Inscrierea acestor date se face prin acea inregistrare zilnica a rapoartelor fiscale Z, iar suma tuturor rapoartelor fiscale zilnice se regaseste in acest raport lunar nefiscal.

Fiind un raport nefiscal, raportul lunar sau Sumarul nu are caracter obligatoriu, insa esterecomandata emiterea sa la nivel de luna pentru a putea fi astfel verificate sumele inregistrate in evidenta contabila sub forma incasarilor zilnice din rapoartele Z.

Raport Z lunar scos din casa de marcat

Raportul anual

Raportul anual este vazut ca un sumar al situatiei financiare si fiscale a societatii comerciale pe durata anului anterior.

Asa cum raportul lunar este creat pe baza rapoartelor fiscale de inchidere zilnica si raportul anual se poate realiza pe baza intocmirii rapoartelor nefiscale lunare.

De asemnea, realizarea unui inventar la final de an este recomandata pentru a stabili, cu exactitate, nivelul intrarilor si a achizitiilor in cadrul firmei, nivelul cheltuielilor diverse, precum cele cu personalul sau cu facturile de utilitati si nivelul castigurilor. Astfel, pe baza intocmirii raportului anual si a inventarului, se poate observa care este nivelul profitului firmei si poate fi stabilita, daca este cazul, o alta strategie de functionare. Toate aceste informatii privind rapoartele fiscale, obligativitatea acestora si aparitia altor tipuri de rapoarte ce trebuie intocmite, pot fi obtinute de la contabil sau firma de contabilitate.

Pentru a discuta mai multe despre contabilitatea firmei tale ne poti contacta aici https://www.globalcons.ro sau, de asemenea, ne puteti contacta aici Servicii de Contabilitate Bucuresti.


November 28, 2018

In momentul in care te decizi sa iti incepi propria afacere trebuie sa ai in vedere anumite aspecte organizatorice de care sa tii cont. Printre acestea se numara si angajarea unei firme de contabilitate sau a unui contabil care sa se ocupe de aceasta parte a afacerii tale.

Care este rolul contabilitatii?

In ziua de astazi, contabilitatea nu mai reprezinta doar acea parte care tine evidenta banilor din cadrul unei firme. Acum contabilitatea insumeaza si realizarea unor analize,  precum si evidenta schimbarilor legislative sau rectificarilor bugetare care iti pot afecta afacerea, intr-o masura mai mica sau mai mare.

Biroul unui contabil din Bucuresti

Principalul scop al serviciilor de contabilitate este acela de a inregistra tranzactiile efectuate in cadrul firmei, de a le pastra in siguranta si de a le face usor de accesat. Acest lucru te ajuta in momentul in care, dupa o anumita perioada de timp vei realiza un inventar al modului de functionare a firmei tale.

Sa luam spre exemplu un caz in care afacerea ta este reprezentata de un magazin de rechizite si accesorii pentru copii. Intrarile pe care tu le faci in cadrul magazinului sunt reprezentate de produsele pe care le achizitionezi de la diversi furnizori si le oferi spre vanzare clientilor in cadrul magazinului tau. Aceste intrari sunt insotite de facturi pe care trebuie sa le oferi in mod constant contabilului pentru a le indexa. Apoi, iesirile, semnificand produsele pe care tu le vinzi sunt confirmate prin bonurile fiscale pe care tu le oferi clientilor. Fiecare bon scos ramane intr-un exemplar si pentru tine si, lunar, va trebui sa oferi aceste bonuri contabilului tau. Dupa o anumita perioada de timp poti fi interesat de cum arata situatia finaciara a afacerii tale, cum sunt raportate castigurile la cheltuielile pe care tu ai fost nevoit sa le faci. Iar partea de contabilitate, prin intermediul facturilor si bonurilor pe care tu le-ai furnizat in mod constant, te va ajuta cu aceasta analiza.

Situatia financiar-contabila actualizata zilnic

Contabilitate in Bucuresti prin aplicatie

Aceste informatii sunt mereu la dispozitia ta, fiind actualizata zilnic, chiar pe telefonul mobil, prin intermediul aplicatiei oferita de Global Cons clientilor sai. Astfel, vei sti daca afacerea ta merge in directia pe care ti-o doresti sau daca este nevoie sa abordezi o alta strategie care sa te avantajeze mai mult in contextul economic din prezent.

In plus, evidenta acestor tranzactii de care se ocupa firma de contabilitate te va ajuta si in cazul unor diverse controale. Pentru a confirma in fata inspectorilor financiari ca afacerea ta respecta legile si normele in vigoare, contabilul iti va pune la dispozitie toate dovezile financiare ale achizitiilor si vanzarilor tale din ultimele luni.

Importanta contabilitatii

Importanta contabilitatii intr-o firma este data si de capacitatea contabilului de a te  tine informat. In cazul in care apar noi propuneri ce au legatura cu fiscalitatea sau se aproba diverse legi care pot influenta mersul afacerii tale, rolul contabilului este de a te informa si de a te tine la curent cu acestea.

Astfel, alaturi de Global Cons, vei avea toate datele financiare ale firmei organizate intr-un mod eficient, vei putea face oricand dovada acestora prin rapoarte semestriale sau anuale si vei sti mereu care sunt indatoririle tale legate de taxele catre stat.

Pentru a discuta mai multe despre contabilitatea firmei tale ne poti contacta aici https://www.globalcons.ro sau, de asemenea, ne puteti contacta aici Firma Contabilitate Bucuresti.


November 12, 2018

Incepand cu 1 noiembrie 2018, toti agentii economici sunt obligati sa utilizeze case de marcat cu jurnal electronic, in locul caselor de marcat cu rola. Mai exact, toti contribuabilii mari si mijlocii trebuie sa foloseasca aceste aparate incepand cu data de 1 septembrie 2018, iar toti operatorii economici  care pot fi incadrati ca si contribuabili mici trebuie sa le foloseasca de la inceputul lunii noiembrie. Astfel, toti cei care nu detin deja astfel de aparate, sau nu fac dovada faptului ca deja si-au comandat acest model de case de marcat, vor putea primi amenzi. Acest lucru era absolut necesar, caci Romania a ramas ultima tara a Europei care inca folosea vechiul sistem de aparate fiscal cu role de hartie.

Avertisment sau amenda?

Mesaj ministerul de finante
Mesajul de pe site-ul ministerului de finante

Ministrul de Finante a anuntat, in cadrul unei intalniri, ca nu va exista nicio amanare legata de implementarea acestui nou sistem, iar in cazul unui control din partea Agentiei Nationale de Administratie Fiscala, cei care fac dovada clara ca au deja comandate aparatele fiscale vor primi doar un avertisment, iar ceilalti  intreprinzatori mici si mijlocii, care nu au inceput nici un demers in acest sens, vor primi amenzi a caror valoare ajunge pana la 10.000 de lei.

Cu ajutorul acestor case de marcat cu jurnal electronic se incearca eliminarea evaziunii din aceasta zona, in special datorita faptului ca aceste aparate au posibilitatea de a stoca toate datele offline.

Una dintre problemele majore legate de acest subiect este faptul ca necesarul de case de marcat cu jurnal electronic este foarte mare, iar firmele distribuitoare de astfel de aparate nu pot face fata cererii pietei. Se estimeaza ca necesarul de case de marcat ajunge undeva in jurul valorii de 800. 000 de aparate.

O data ce contribuabilii achizitioneaza un aparat fiscal, acestia trebuie sa ii atribuie casei de marcat un numar unic de identificare, care poate fi obtinut din aplicatia informatica a ANAF din mediul online. Cererea pentru obtinerea acestui numar unic de identificare trebuie sa fie insotita de o serie de documente, precum factura si modalitatea de plata, contractul de vanzare-cumparare si un proces verbal de sigilare a memoriei fiscale.

Verificarea aparatelor de marcat electronice fiscal

Informatii ANAF case de marcat

Pentru a verifica daca o casa de marcat cu jurnal electronic se afla in evidenta agentiei, este suficient sa se acceseze aplicatia existenta pe site-ul ANAF, ce poarta numele de “Aparate de marcat electronice fiscal (case de marcat)”. Astfel, cu ajutorul seriei aparatului de marcat si numarul autorizatiei este posibil ca orice agent economic sa verifice daca acel aparat este sau nu luat in evidenta de catre Agentia Nationala de Administratie Fiscala. Acest numar unic de identificare este atribuit fiecarui aparat fiscal in decurs de doua zile de la depunerea cererii.

Pentru a oferi un sprijin, ANAF a pus la dispozitia celor interesati un ghid special pentru toti cei care se ocupa cu distribuirea si vanzarea acestor case de marcat, precum si pentru cei care se ocupa cu service-ul acestora. De asemenea, toti agentii economici care utilizeaza aceste aparate fiscal pot afla informatii necesare si pretioase.