Muzee din Bucuresti

Chiar daca unele muzee din Bucuresti au colectii atractive si bogate, muzeele care au ajuns la o stare de invechire morala sunt mai putin vizibile comparativ cu cele implicate activ in viata culturala. Sunt si cateva muzee care s-au innoit in mod semnificativ punand mai mult accentul pe tehnicile moderne de promovare si prezentare adecvate.

Iti prezentam unele dintre cele mai cunoscute muzee din Bucuresti pe care este bine sa nu le ratezi daca ajungi aici.

Muzeul Taranului Roman

A fost reinfiintat in anul 1990 in timpul conducerii lui Horia Bernea. In doar 6 ani de la infiintare a obtinut o distinctie de care nu se lauda niciun alt muzeu din tara noastra, primind European Museum of the Year Award, acesta fiind ca un premiu Nobel sau Oscar la nivel european din lumea muzeelor. Pentru ca acest premiu sa poata fi acordat, o comisie a studiat cat de reprezentativ este muzeul cauzei sale si gradul de atractivitate al colectiilor, discursul muzeal si expozitiile, serviciile pe care le ofera publocului, gestiunea, personalul, ambianta, publicatiile, promovarea dar si comunicarea. Inca de atunci Muzeul Taranului Roman isi pastreaza aceeasi abordare creativa in expunere, un discurs muzeal inovator, implicarea in proiectele culturale si academice si o echipa activa si foarte competenta. Campaniile de media, evenimentele pe care muzeul le gazduieste si concertele din local, atelierele si toate activitatile importante de aici il prezinta drept unul dintre cele mai atractive muzee din prezent.

Muzeul National de Arta din Romania

Chiar daca discrsul muzeal dar si institutia in sine sunt destul de invechite, acest muzeu are una dintre cele mai importante si vaste colectii de arta care este considerata a fi unica in lume datorita obiectului sau cu care toate muzeele tinere concureaza cu greu. Nu doar Galeriile dedicate artei romanesti vechi si moderne, dar si o Galerie pentru arta europeana, include capodopere originale de cea mai buna calitate. Expozitiile organizate temporar sunt de cele mai multe ori minore, insa o recenta retrospectiva Grigorescu, expozitia artei romanesti avangardiste sau cea de sculptura britanica au fost evenimente speciale care pot sa fie cu succes promovate pentru publicul tanar.

Muzeul National de Istorie Grigore Antipa

Chiar daca a fost mereu in preferintele publicului si in anul 2004 a avut o campanie publicitara premiata pentru relansarea imaginii, acest muzeu isi justifica renumele doar partial. Este adevarat ca toate colectiile sunt reinnoite si toate expozitiile sunt regandite in ritm lent si nejustificat, insa datorita ptentialului din domeniul acoperit il putem considera un muzeu foarte important pentru turismul din Bucuresti. Particparea la evenimentele precum Noaptea Muzeelor dar si implicarea sa activa in mai multe evenimente au dovedit in timp ca lasa mult de dorit, insa publicul continua sa fie atras de acest muzeu.

Muzeul National de Arta Contemporana

Desi se prezinta bine in ceea ce priveste promovarea si toate activitatile conexe si are o relatie absolut privilegiata cu publicul, acest muzeu tanar abia acum isi face o colectie redutabila. Daca sunt si expozitii temporare gazduite care reprezinta evenimente culturale serioase, sunt si altele care par a fi incropite din tot ce ofera artistii locali la un moment dat.