Cele mai bune practici in contabilitate

Impreuna cu dezvoltarea unei firme si infiintarea societatii apare si nevoia de a cauta un contabil sau o firma specializata care sa se ocupe foarte bine de partea contabila si financiara a acestia. Daca iti alegi un contabil sau o societate de contabilitate, vei descoperi ca aceasta este o activitate care are tot potentialul de a iti da batai de cap pentru ca fiecare investitor si respectiv administrator vrea ca firma lui sa fie pe maini foarte bune.

Cum te ajuta un bun contabil?

De cele mai multe ori rolul contabolului este limitat la depunerea declaratiilor. Declaratiile sunt obligatorii si necesare dar rolul unui contabil este mai cuprinzator. Contabilul trebuie sa te ajute sa intelegi ce se intampla de fapt in firma ta si sa te ajute sa traduci in pierdere sau in profit toate actiunile pe care le faci. De asemenea, te ajuta sa iti optimizezi costurile si sa prevezi fluxul de bani, sa calculezi profitul, dar si punctul in care nu obtii nimic si chiar sa monitorizezi pierderile. De asemenea, vei fi ajutat de contabil sa iti faci bugetul si sa tii cont de el si iti ofera in mod periodic toate rapoartele care iti sunt utile penru companie.

Contabilul iti ofera toate informatiile solicitate si informatiile utile la care inca nu te-ai gandit in momentul in care chiar ai nevoie de ele. Un bun contabil te previne cand sunt riscuri financiare, legale sau de business insa toate acestea depasesc de fapt cadrul care a fost impus de lege.

Ca si concluzie ai nevoie de o persoana care sa iti asigure mai mult decat conformarea legala si se recomanda ca un contabil sa fie persoana care de fapt te ajuta sa cresti.

Cine poate tine contabilitatea uneiĀ  firme?

In general, contabilitatea firmei este organizata in compartimente distincte care sunt conduse de un director economic, de un contabil sef sau de catre o persoana imputernicita pentru aceasta functie. Trebuie sa tii cont de faptul ca aceste persoane trebuie sa aiba studii in economie.

Pentru a putea tine contabilitatea unei firme va trebui fie sa lucrezi cu un contabil in urma unui contract de prestari servicii fie sa angajezi un contabil care sa lucreze in firma ta.

La o firma de dimensiuni mari, contabilitatea se organizeaza si se conduce in general in compartimente ale directorului economic, cu ajutorul unui contabil sef sau chiar de catre o alta institutie sau persoana imputernicita.

In firmele mici contabilitatea este tinuta in general pe baza unro contracte pentru prestari servicii din domeniul contabilitatii incheiate cu persoane juridice sau fizice care au fost autorizate in conformitate cu legea si sunt membre in CECCAR.

Pentru ca decizia prin care iti alegi un contabil nu este foarte simpla este bine sa tii cont de unele criterii in momentul in care cauti contabil pentru firma ta.

Acreditarile sunt elementele cele mai importante pentru ca, asa cum am spus si mai sus, fara o diploma de studii academice in economie si fara acreditare nu poti sa iti tii contabilitate conform normelor legale.